gry online

Nie takie drozdze straszne, czyli kilka pomocnych rad. ;)

21:52:00

Wiele razy słyszałam,że ciasto drożdżowe to najtrudniejsze z możliwych ciast ! Nic bardziej mylnego. Uwierzcie mi - to banał. Przedstawiam Wam kilka przydatnych rad, dzięki którym zawsze wyjdzie perfekcyjnie. ;)



1.Woda lub mleko, w którym rozpuszczamy zaczyn drożdżowy nie może być gorąca,gdyż zabijemy drożdże!

2.Nie przesadzajmy ze solą, gdyż łatwo je przesolić.

3.Ciasto przykrywamy wilgotną ściereczką lub folią spożywczą, ponieważ inaczej wyschnie.

4.Ręcznie ciasto powinno się ugniatać min.10 minut! Wytwarza się wtedy gluten, który wpływa na odpowiednią konsystencje ciasta.

5.Ciasto powinno rosnąć minimum godzinę,lecz jeśli się spieszysz włóż miskę z ciastem do zlewu lub garnka wypełnionego letnią wodą. ;)

6.Wypieki smaruj rozbełtanym jajkiem ( z solą i czosnkiem lub cukrem ) , a będą złociste i chrupiące ;)

7.Jeśli ciasto z jakiegoś powodu nie wyrosło, musimy jeszcze raz zrobić zaczyn i zagnieść go z ciastem, po czym zostawić do wyrośnięcia.

8.Najsmaczniejsze ciasto na pizze powinno rosnąć około 24h w lodówce, jest wtedy smaczne, wilgotne i pulchne.

9.Ciasto drożdżowe, zarówno upieczone jak i surowe, możemy zamrozić. Przed przygotowaniem rozmrażamy je w temperaturze pokojowej i zostawiamy do wyrośnięcia.

10.Jeśli chcemy, aby pizza była puszysta, po rozwałkowaniu ciasta na blasze kładziemy ją na otworze zlewu, do którego wlewamy wrzątek. Temperatura sprawi, że pizza zrobi się pulchna. ;)

11. Do słodkiego ciasta drożdżowego ( KLIK ) możemy dodać kakao lub miód.


Inne posty.

2 komentarze