gry online

Tort Ombre o smaku czekoladowo-waniliowo-malinowym z dodatkiem kokosa i migdałów.

16:56:00


Z okazji urodzin Wujka zostałam zobowiązana do wykonania tortu. Ucieszyłam się strasznie, a że kocham wyzwania postanowiłam zrobić Tort Ombre... I udało się ! Upieczenie 4 osobnych płatów nie było niczym trudnym, a tort po rozkrojeniu był naprawdę uroczy. Polecam serdecznie ! Tort możecie wykonać w innych wariantach kolorystycznych ( ja już niebawem biorę się za robienie tortu Ombre w odcieniach lawendy ). Zapraszam do pieczenia. :)


SKŁADNIKI :


KREM WANILIOWY:
  • 300 ml śmietanki 36%
  • 3 cukry wanilinowe
  • laska wanilli

KREM MIGDAŁOWO-KOKOSOWY:

  • 150  ml śmietanki 36%
  • 1/2 szklanki cukru kokosowego ( dostępny na stronie tutaj - KLIK )
  • kubek posiekanych migdałów
  • 1/2 wiórków kokosowych
KREM MALINOWY:
  • 150 ml śmietanki 36%
  • cukier malinowy ( dostępny tutaj - KLIK )
  • kubek malin
CIASTO:
  • ciasto wykonujemy według tego przepisu ( KLIK )
  • szklanka kakao naturalnego
  • słoik dżemu malinowego

WYKONANIE :
KREM WANILIOWY:
  1. Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy cukry waniliowe i laskę wanilii. 
  2. Odkładamy do lodówki. Ten krem posłuży nam do ozdabiania zewnętrznej części tortu.
KREM KOKOSOWO-MIGDAŁOWY:
  1. Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy cukier kokosowy.
  2. Pod koniec ubijania wsypujemy migdały i kokos.
KREM MALINOWY:
  1. Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy cukier malinowy.
  2. Na warstwie kremu gęsto kładziemy maliny.
CIASTO :
  1. Ciasto wykonujemy według tego przepisu ( KLIK ) i dzielimy na 4 części.
  2. Do 3 części ciasta dodajemy odpowiednią ilość kakao, tak, aby uzyskać odcienie brązu. Jedną część pozostawiamy w zwykłym kolorze.
  3. W piekarniku nagrzanym do 160 stopni pieczemy osobno każdą część przez około 20 minut ( zaczynamy od najciemniejszej ).
TORT :
  1. Upieczone płaty studzimy i smarujemy gęstą warstwą dżemu malinowego. Na dżem nakładamy naprzemiennie krem kokosowo-migdałowy oraz krem malinowy.
  2. Gdy połączymy już wszystkie płaty pokrywamy tort z boku oraz z góry kremem waniliowym i obsypujemy wiórkami kokosa. 
  3. Resztę kremu dzielimy na 3 części i zabarwiamy kakao. Przy pomocy szprycy cukierniczej ozdabiamy tort . Dla ułatwienia dzielimy górę tortu na 8 części ( zdjęcie poniżej ) i rozpoczynamy ozdabianie od środka.
GOTOWE ! :)









Inne posty.

1 komentarze