gry online

Domowy chleb drozdzowy z nasionami dyni.

16:25:00



Chociaż większość z nas znacznie woli okres letni niż zimowy, ja coraz częściej łapię się na tym,że to właśnie zimą jest mi najprzyjemniej. Chwile spędzone w cieplutkiej kuchni z kubkiem herbaty w ręku oraz duuużo więcej wolnego czasu to coś, co  zachęca mnie do pieczenia. Więc piekę ! :) Wczoraj stworzyłam ten oto pełnoziarnisty chlebek drożdżowy z suszonymi nasionami dyni. Pamiętacie jeszcze zupę dyniową (KLIK) ? To właśnie dzięki niej mam teraz mnóóóóstwo suszonych nasion. Zdrowe, domowe pieczywo zyskuje dzięki nim niepowtarzalny aromat. Zapraszam do pieczenia ! ;)
 

SKŁADNIKI :

  • 0,5 kg mąki pszennej pełnoziarnistej ( typ 2000 )
  • około 200 ml wody
  • 1/2 kostki drożdży
  • nasiona słonecznika
  • nasiona dyni
  • sól
WYKONANIE :
  1. Mąkę mieszamy z drożdżami, słonecznikiem i solą 
  2. Dolewamy letniej wody i dokładnie mieszamy łyżką wszystkie składniki.
  3. Ciasto przekładamy do oprószonego mąką koszyczka do wyrastania chleba lub miski w odpowiednim kształcie.
  4. Po godzinie przekładamy chleb na blachę, obsypujemy mąką oraz nasionami dyni i pieczemy ok.45 minut w temperaturze 180 stopni.
GOTOWE :)

Inne posty.

1 komentarze