gry online

Moja madra decyzja, czyli domowa szynka z piersi z kurczaka.

18:14:00


Dzisiejszy post zacznę od tego, że zrobienie domowej szynki zawsze wydawało mi się czymś niemożliwym. Szczerze powiedziawszy, nawet o tym nie myślałam. Sytuacja uległa zmianie po ostatnich zakupach w jednej z sieci wielkich marketów. Mianowicie, już od dłuższego czasu " chodziła " za mną smaczna, lekka i zdrowa wędlina, kupiłam więc kilka plasterków na stoisku mięsnym. Żeby trochę się rozpieścić, wybrałam jedną z najdroższych ( bagatela, prawie 8 zł za 100g !). Niestety, już w pierwszym kęsie wręcz dało się wyczuć zmielone gałki oczne, kostki, nóżki, raciczki i inne anatomiczne części ciała zwierząt wszelkiej maści. Konsystencja gumy do żucia odstręczyła mnie na tyle, że wsadziłam wynalazek do lodówki. Gdy po godzinie chciałam zaprezentować odkrycie mamie, szynka była już obślizgłą galaretą. Tak więc zdecydowałam - robię szynkę. I zrobiłam ! Wyszła przesmaczna i delikatna, a jej wykonanie to zaledwie kilka prostych czynności. Ten przepis polecam wszystkim czytelnikom ( nie tylko stosującym dietę redukcyjną ), a przede wszystkim alergikom oraz dzieciom. Smacznego :)

SKŁADNIKI :
  • 250 g oczyszczonej piersi z kurczaka ( ok.250 kcal )
  • łyżka soli, pieprzu, papryki chilli i papryki słodkiej
WYKONANIE :
  1. Kurczaka kroimy w drobną kosteczkę, doprawiamy i mielimy blenderem ( możecie kupić gotowe mięso, jednak ja wolę wiedzieć, co wrzucam do kotła :) )
  2. Słoik o pojemności 300ml smarujemy oliwą i obsypujemy odrobiną papryki.
  3. Mięso upychamy w słoiku i dociskamy łyżką. 
  4. Słoik zakręcamy i wkładamy do garnka, zalewając zimną wodą do 3/4 wysokości.
  5. Gdy woda zacznie wrzeć włączamy najmniejszy ogień i gotujemy przez 30 minut.
  6. Po tym czasie ochładzamy szynkę i wstawiamy na noc do lodówki.
  7. Gotowe :)



Inne posty.

5 komentarze