gry online

Makaron pelnoziarnisty z pieczarkami, pomidorami i cebula czerwona.

17:20:00


Zaczynam powoli wkręcać się w lekką kuchnię włoską. Na ostatniej prezentacji z Panią Dietetyk zrozumiałam, że makarony nie są na diecie całkowicie zabronione, powinniśmy jednak wybierać ich zdrowe odpowiedniki. Ja stawiam na makaron pełnoziarnisty i ten z mąki durum, a już niebawem sprawdzę makaron truflowy, który testuję dzięki uprzejmości sklepu VALORI (KLIK). Obiecuję już niebawem przedstawić Wam zestawienie makaronów oraz ich wad i zalet. Ale o tym kiedy indziej :) Dziś serwuje makaron pełnoziarnisty z pieczarkami, cebulą czerwoną i pomidorem koktajlowym. Porcja ( ogromna ! ) to jedyne 193 kcal. Zapraszam :)

SKŁADNIKI:
  •  1/2 szklanki pełnoziarnistego makaronu świderki - ok.155 kcal
  • 6 pomidorów koktajlowych - ok. 18 kcal
  • 1/4 dużej czerwonej cebuli ( 25g )- ok.10 kcal
  • duża pieczarka - ok.5 kcal
  • 1/2 łyżeczki cukru lub słodzika - ok.10 kcal
  • sól.,pieprz, zioła prowansalskie, suszona pietruszka
WYKONANIE:
  1. Makaron gotujemy al dente.
  2. 4 pomidory kroimy w kosteczkę, dwa zostawiamy nieruszone.
  3. Pokrojone pomidory wrzucamy na patelnię teflonową wraz z przyprawami i cukrem lub słodzikiem, dusimy 10 minut.
  4. Masę mielimy widelcem lub blenderem, tworząc tym samym ketchup.
  5. Wrzucamy pokrojoną cebulę, pieczarkę i doprawiamy intensywnie.
  6. Gdy warzywa zmiękną dodajemy ugotowany makaron, przekrojone na cztery części pozostałe pomidory i dokładnie łączymy ze sosem. 
  7. GOTOWE :)

Inne posty.

2 komentarze