gry online

Swojskie pierogi żytnie z kapustą i kaszą kuskus.

13:00:00


Jak ja uwielbiam pierogi. Właściwie to kocham też wszelkiego rodzaju pyzy, kartacze, cepeliny, najlepiej polane tłuszczykiem i smażoną cebulką. Do niedawna myślałam, że pierogi w innym wydaniu  nie mają sensu i że po prostu muszę odmówić sobie kalorycznego przysmaku. Całe szczęście wczoraj wpadłam na pierogi z mąki żytniej. Dodatkowo warto dodać, że w lodówce znalazłam jedynie kapustę kiszoną, a ze względu na temperaturę nie miałam ochoty iść do sklepu. I tak właśnie powstały pierogi razowe z kapustą kiszoną i kaszą kuskus. Niesamowicie smaczne, zdrowe, pozbawione zbędnego tłuszczu i odżywcze. Czego chcieć więcej ? Zapraszam.

SKŁADNIKI ( na ok. 8-10 pierogów ):

  • 1/2 szklanki mąki żytniej typ 2000 + odrobina do posypania blatu
  • woda
  • 1/3 kubka kapusty kiszonej
  • kopiata łyżka kaszy kuskus pełnoziarnistej
  • sól,pieprz, koperek








WYKONANIE:

  1. Mąkę mieszamy z solą i stopniowo dodajemy wodę, aż ciasto uzyska konsystencje plasteliny i nie będzie kleić się do rąk.
  2. Kapustę siekamy i podsmażamy na łyżce oliwy.
  3. Do kapusty wsypujemy  kaszę kuskus, doprawiamy i zalewamy całość odrobiną wody.
  4. Ciasto wałkujemy i wykrajamy cienkie koła.
  5. Łyżkę farszu kładziemy na środku okręgu i sklejamy pieroga. Dociskamy brzegi widelce.
  6. Pierogi gotujemy ok. 7-10 minut.
  7. Podajemy z przyprawami i koperkiem.


Kasza niejedno ma imię i oblicze

Inne posty.

5 komentarze