gry online

Briam, czyli warzywa zapiekane po grecku.

16:01:00



Dzisiejsze danie powstało pod wpływem inspiracji facebook’owym profilem Jamiego Oliwera oraz moją tęsknotą za piękną krainą pełną słońca i morza – Grecją. Do Grecji pojechałam mając 9 lat i od tamtej pory każdego dnia tęsknię za tym niezwykłym krajem. Kuchnia , kultura, sztuka… Tak wiele czynników sprawia, że mogłabym zamieszkać tam choćby już. I wcale nie udaję Greka! :) Zapraszam Was do przygotowania warzyw pieczonych po grecku, czyli briamu. Moja wersja dania jest nieco zmodyfikowana, można by powiedzieć, że „spolszczona”, ale oczywiście równie smaczna. Polecam!

SKŁADNIKI:

  • woreczek kaszy gryczanej
  • ½ cukinii
  • pomidor
  • cebula
  • 4 zabki czosnku
  • sól,pieprz, świeża bazylia, świeża pietruszka

WYKONANIE:

  1. Woreczek kaszy gotujemy w osolonej wodzie.
  2. Cukinie kroimy w półksiężyce i pozbawiamy gorzkiego smaku ( jeśli nie wiesz jak to zrobić – KLIK )
  3. Pomidora obieramy ( jeśli nie wiesz jak to zrobić – KLIK )
  4. Cebulę posiekaną w półksiężyce podsmażamy na łyżeczce oleju razem z  cuukinią, doprawiamy i dodajemy pokrojony w kostkę pomidor.
  5. Gdy warzywa przyjmą konsystencję sosu dodajemy przyprawy i mieszamy.
  6. ½ woreczka kaszy wsypujemy do warzyw ( drugą połowę użyjemy do mojego kolejnego przepisu  )
  7. W tym momencie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, zmniejszamy ogień i dusimy danie przez około 15 minut.
Gotowe! :)

Inne posty.

7 komentarze