gry online

Czym zagęszczam dietetyczne potrawy, czyli len mielony, jogurt i olej rzepakowy w przepisie na pikantny, dietetyczny gulasz wieprzowy.

15:30:00


Gulasz to takie ogólnoświatowe danie. Trochę węgierskie, trochę polskie, trochę czeskie.. I w każdej z tych wersji smakuje świetnie. Dzisiaj zapraszam Was na gulasz „po mojemu” – lekki, bardzo pikantny i jak zwykle zdrowy.  Mięso podsmażam na odrobine oleju rzepakowego. Dlaczego ? Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego właśnie staram się dodawać go do wszystkich dań, w których koniecznym jest użycie tłuszczu. Mam wtedy pewność, że dostarczam organizmowi niezbędnych mu wartości odżywczych. Zamiast zagęszczać dania mąką i masłem używam jogurtu i mielonego lnu, co stanowi kolejny, zdrowy punkt mojego obiadu. Smacznego :)

SKŁADNIKI:

  • 0,5 kg łopatki wieprzowej
  • 3 papryczki chilli marynowane (KLIK) lub zwykłe
  • dwie łyzki przecieru pomidorowego
  • cebula
  • litr bulionu warzywnego
  • dwie łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżka lnu mielonego
  • łyżeczka oleju rzepakowego
  • sól,pieprz, oregano, słodka papryka

WYKONANIE:

  1. Mięso kroimy w kostkę.
  2. Papryczkę siekamy i razem z mięsem podsmażamy na łyżeczce oleju rzepakowego.
  3. Dodajemy sól, pieprz, oregano i słodką paprykę.
  4. Całość zalewamy bulionem i dodajemy przecier pomidorowy.
  5. Gotujemy około 30 minut, aż mięso zmięknie.
  6. Jogurt mieszamy z lnem i dodajemy do zupy, dokładnie mieszamy.
  7. Gotowe :)
 
 
 
http://pokochajolejrzepakowy.eu/

Inne posty.

6 komentarze