gry online

Batoniki muesli z polewą marchewkową.

13:53:00



Jak bardzo współczesnym ludziom brak czasu? Nie sposób opisać to w jednym poście. Coraz szybsze tempo życia wymaga od nas elastyczności i nie lada wyobraźni, bez której wydajne funkcjonowanie byłoby niemożliwe. A jednak praca, szkoła, zdrowe odżywianie i trening nie zawsze sprzyjają odpowiedniej organizacji i pomimo olbrzymich starań każdemu może zdarzyć się potknięcie. W takim wypadku warto mieć pod ręką przepis idealny na sytuację kryzysową.. Jakiś czas temu odebrałam telefon od mojej przyjaciółki.  Głos miała zmęczony, a humor nieciekawy. Co było powodem? Okazało się, że siedzi w pracy kolejną już nadgodzinę i szybkiego końca nie widać.  Zwyczajnie nie przygotowała się na tak długi dzień i skończył jej się prowiant. Na domiar złego w grę nie wchodziło podgrzanie jedzenia czy zjedzenie klasycznej porcji. Poprosiła mnie więc o coś do przegryzienia. Wiedząc, że jest wielką (największą jaką znam!) fanką słodyczy, ruszyłam z odsieczą. Moje magiczne batoniki, które przygotowałam poprzedniego wieczoru były strzałem w dziesiątkę. Pełne witamin, wartości odżywczych i smaku zapewniły jej energię na całą resztę dnia. . Czego chcieć więcej? Już teraz wiem, że „codzienna sytuacja kryzysowa” może zdarzyć się zawsze, a batoniki są wtedy świetnym rozwiązaniem. Polecam!



SKŁADNIKI:
BATONY:

  • 7 łyżek płatków owsianych
  • 9 łyżek płatków żytnich
  • 3 łyżki otrębów np. pszennych
  • 3 łyżki sezamu
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • ½ szklanki pestek dyni
  • ½ szklanki słonecznika
  • ½ szklanki posiekanych, suszonych śliwek
  • sok z ½ cytryny
  • 9 dużych łyżek miodu
  • po ½ łyżeczki cynamonu, imbiru, kardamonu
POLEWA:

  • 1,5 kg  marchewek lub ewentualnie 750 ml soku marchewkowego 1 dniowego
  • 2 łyżki żelatyny w proszku
  • 1 budyń DELECTA o smaku waniliowym z dodatkiem wanilii

WYKONANIE:
BATONIKI:
  1. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce.
  2. W rondelku rozpuszczamy miód, dodajemy do niego przyprawy i sok z cytryny
  3. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia.
  4. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do lodówki na około godzinę.

BATONIKI:
  1. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce.
  2. W rondelku rozpuszczamy miód, dodajemy do niego przyprawy i sok z cytryny.
  3. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia.
  4. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do lodówki na około godzinę.

POLEWA:
  1. Marchewki obieramy i wyciskamy z nich sok. Z podanej porcji powinniśmy uzyskać 750 ml, czyli 3 szklanki.  
  2. Szklankę soku gotujemy w garnku do wrzenia, w pozostałych dwóch szklankach dokładnie mieszamy budyń i łączymy całość.
  3. Gotujemy na wolnym ogniu aż masa zgęstnieje i dosypujemy żelatynę w proszku. Dokładnie rozprowadzamy.
  4. Odkładamy w chłodne miejsce. Gdy masa zacznie tężeć wylewamy ją na przygotowaną wcześniej masę Muesli.
  5. Po odczekaniu kolejnej godziny przekąska jest gotowa. Wystarczy tylko pokroić w dowolny kształt ;)

Piecz... ot tak... prosto z serca!

Inne posty.

2 komentarze