gry online

Czekoladowy budyń jaglany w czekoladowej miseczce.

10:24:00


Deser z serii tych, które można nazwać kołem ratunkowym. Niespodziewani goście, czyli sytuacja, w której każdy chociaż raz się znalazł. Najgorzej jest, gdy w lodówce nie mamy nic konkretnego. Aż ciężko uwierzyć, jak wielką moc w takiej chwili może mieć dobrze zrobiony mus czekoladowy.  Prosty, szybki w przygotowaniu.. Zrobiony wręcz z niczego ;) Ostatnio, mając w domu jedynie kaszę, kakao, czekoladę i kilka dodatków musiałam się ostro natrudzić. I udało się. Goście byli zachwyceni, a ja zażegnałam kryzys. Oczywiście ten deser ma wiele plusów. Oprócz prostoty przygotowania jest również zdrowy i lekki. Czego chcieć więcej ? ; ) Polecam.
SKŁADNIKI:
BUDYŃ:

  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 płaskie łyżki dobrej jakości kakao bez cukru
  • duża łyżka stewii lub ksylitolu
  • łyżka miodu
  • cukier wanilinowy DELECTA
MISECZKA:
  • ½ tabliczki białej czekolady
  • balon
  • kropla oliwy

WYKONANIE:
  1. Wszystkie składniki na budyń blenderujemy na idealnie gładką masę. 
  2. Dodajemy cukier wanilinowy DELECTA.
  3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (KLIK) i pozwalamy jej odrobinę ostygnąć.
  4. Balona dmuchamy do rozmiarów naszej miseczki i smarujemy kroplą oliwy.
  5. Zanurzamy w rozpuszczonej czekoladzie i odstawiamy na talerzu do lodówki.
  6. Gdy czekolada zastygnie rozbijamy balon i podajemy deser.
Piecz... ot tak... prosto z serca!

Inne posty.

0 komentarze