gry online

Wieprzowina w duszona w rozmarynie z kaszą gryczaną i surówką z kapusty kiszonej.

15:50:00

 
 Ostatnimi czasy zdecydowanie zaniedbałam mięsożerną część mojego czytelniczego grona. Wiele razy też spotykałam się z zaskoczeniem, gdy zaprzeczałam, jakoby Dziurawy Kocioł był blogiem z przepisami wegetariańskimi. Dementując więc plotki przyznam, że mięso co prawda nie jest moim największym fetyszem, jednak jadam je często i bardzo lubię eksperymentować z różnymi przepisami. Dziś sięgnęłam po rodzinną tradycję, czyli mięso według Babci Helenki. To danie towarzyszy mi od dzieciństwa, a delikatne mięso rozpływające się w ustach jest jedną z najlepszych znanych mi potraw. Wreszcie dojrzałam do tego, aby stanąć z przepisem ukochanej Babci twarzą w twarz… I udało się ! Oczywiście, nie byłabym sobą gdybym nie zmodyfikowała potrawy, dodając kaszę zamiast ziemniaków i lekką surówkę z kapusty kiszonej. Dodatkowo, również zgodnie z sugestią czytelnika, będę wzbogacać moje posty o wykaz wartości odżywczych, kalorii oraz cenę dania. Zdrowo, smacznie i tanio ? Tylko z Dziurawym Kotłem :) Polecam.
 
                       W PORCJI        CAŁOŚĆ
Energia:            403 kcal            1610 kcal
Białko:               20,75 g                83,1 g
Tłuszcz:             23,10 g                95,6 g
Węglowodany:  27,22 g              108,9 g
Błonnik:              4,85 g                 19,4 g
 
SKŁADNIKI (na 4 porcje) :
 
 
• 400g łopatki wieprzowej
• 400 g kiszonej kapusty
• 1 jabłko
• Łyżeczka oliwy
• Woreczek kaszy gryczanej (100g)
• sól, pieprz, papryka czerwona w proszku
• Świeży rozmaryn
• 2 ząbki czosnku
 
 
WYKONANIE:
 
1. Łopatkę myjemy i kroimy w spore kwadraty.
2. Na łyżce oliwy obsmażamy mięso z każdej strony, dodajemy rozmaryn i przyprawy, zalewamy 2 kubkami wody.
3. Dusimy pod przykryciem przez co najmniej 45 minut. W razie konieczności podlewamy wodą.
4. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie.
5. Kapustę siekamy, mieszamy z pokrojonym w kosteczkę jabłkiem, przyprawami i kropelką oliwy.
6. Kaszę, kapustę i mięso układamy na talerzu, skraplamy uzyskanym sosem.
Gotowe :)
 
 
 
                                   
 
                                                     
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Inne posty.

0 komentarze