gry online

Suflet waniliowy z konfiturą z jarzębiny, miodu i kardamonu.

18:51:00


Pierwsze, co przychodzi mi do głowy, gdy widzę zdanie „Danie z dbałością” ? Suflet ! Suflet to danie, o które zdecydowanie trzeba dbać! Ten kultowy przepis kuchni francuskiej należy wykonywać z zachowaniem dokładnych proporcji, piec w odpowiedniej temperaturze i przez odpowiedni czas. Dodatkowo, suflet musi być podany w konkretnym naczyniu, czyli kokilce. Zapomniałabym dodać, że suflet podajemy na ciepło bezpośrednio po wyciągnięciu z piekarnika. Warto również pamiętać, że owe danie nie toleruje nagłych zmian temperatury, gdyż wtedy od razu opada. Jesteście gotowi do przygotowania sufletu z dbałością ? :) Suflet, chociaż francuski, wzbogaciłam o polski akcent. Przygotowałam w tym celu konfiturę z jarzębiny, miodu i kardamonu. Od razu powiem, że jarzębina jest specyficznym owocem, delikatnie słodkim, ale również odrobinę gorzkim. Miód i kardamon oraz słodycz sufletu idealnie równoważą smaki, tworząc spójną i wyśmienitą kompozycję.  Wraz z marką #Ambition zapraszam więc na francuski suflet waniliowy z konfiturą z jarzębiny, miodu i kardamonu. :)

                      

SKŁADNIKI:

SUFLET (4 porcje):

  • 3 jaja
  • 3 łyżki masła (45 g)
  • 3 płaskie łyżki mąki (36 g)
  • szklanka mleka 1%
  • 4 łyżki cukru (można użyć brązowego cukru)
  • laska wanilli


KONFITURA:

  • 0,75 kg jarzębiny
  • 0,5 l miodu
  • 2 kopiate łyżeczki mielonego kardamonu


WYKONANIE:

SUFLET:

  1. Kokilki smarujemy odrobiną rozpuszczonego masła i wysypujemy brązowym cukrem, wstawiamy do lodówki.
  2. Mleko, masło i laskę wanilii podgrzewamy i gotujemy kilka chwil na małym ogniu.
  3. Białka oddzielamy od żółtek.
  4. Żółtka ubijamy z cukrem, wlewamy dwie łyżeczki mleka i ponownie dokładnie mieszamy masę.
  5. Z podgrzanego mleka wyciągamy wanilię i przelewamy do niego masę z żółtek i cukru.
  6. Całość stawiamy na najmniejszym ogniu i mieszamy nieprzerwanie, aż do uzyskania konsystencji budyniu.
  7. Masę studzimy.
  8. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.
  9. Białka ubijamy z odrobiną soli, następnie bardzo delikatnie łączymy z przygotowaną wcześniej masą.
  10. Schłodzone kokilki wypełniamy do 1/3 wysokości, dodajemy łyżeczkę konfitury z jarzębiny i uzupełniamy ponownie, aż masa będzie sięgać do 3/4 wysokości naczynia.
  11. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15-17 minut.
  12. Podajemy natychmiastowo po wyciągnięciu z piekarnika.


KONFITURA Z JARZĘBINY:

  1. Zerwaną jarzębinę mrozimy dwa dni przed przygotowaniem konfitury, aby pozbawić ją niesmacznej goryczy.
  2. Po dwóch dniach jarzębinę myjemy, pozbawiamy twardych końcówek i wrzucamy do gotującej się wody.
  3. Gdy owoce zaczną pękać dolewamy miód i wsypujemy kardamon ( można dodać odrobinę cytryny, aby zachować intensywny kolor jarzębiny ).
  4. Całość gotujemy 15 minut często mieszając, po tym czasie blendujemy zawartość garnka na gładką masę.
  5. Nadal ciepłą konfiturę wlewamy do słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.







Ambition z dbałością

Inne posty.

3 komentarze