gry online

Kaszanka z kurkami i puree ziemniaczano brokułowym w towarzystwie kapusty kiszonej z jabłkami.

11:30:00


Jak podać danie proste, a zarazem niecodzienne? Warto sięgać bo znane i sprawdzone smaki. Moim rozwiązaniem w tym przepisie jest kaszanka. Chociaż brzmi to jak proste, wiejskie danie, w mojej wersji kaszanka stanowi podstawę wykwintnego obiadu. Dodatek grzybów oraz kremowego puree z ziemniaków i brokuła to wyjątkowa kompozycja, która nie tylko zadziwi, ale również zadowoli Waszych gości. Oczywiście, danie to jest ekonomiczne a jego wykonanie zajmuje wyjątkowo mało czasu. :) Polecam !



  • 1 kaszanka Sokołów
  • szklanka kurek lub pieczarek


PUREE:




  • 4 duże ziemniaki
  • 1/2 brokułu świeżego 
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka mleka
  • sól,pieprz


SURÓWKA:




  • 2 szklanki kapusty kiszonej
  • 1/2 jabłka
  • 1/3 białej rzepy
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól,pieprz, łyżeczka chilli


PRZYGOTOWANIE:




  1. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
  2. Brokuła gotujemy na parze do miękkości.
  3. Ugotowane warzywa przeciskamy przez praskę lub mielimy na gładkie puree z dodatkiem mleka.
  4. Dodajemy przyprawy i ponownie mieszamy.
  5. Kapustę kiszoną, jabłko i obraną rzepę siekamy bardzo drobno.
  6. Dodajemy przyprawy i oliwę, mieszamy.
  7. Grzyby siekamy i podsmażamy na oliwie, dodajemy zawartość kaszanki i dokładnie łączymy składniki.
  8. Kaszankę układamy na talerzu za pomocą okrągłej foremki, kubka lub miseczki.
  9. Puree nakładamy rękawem cukierniczym lub woreczkiem z obciętym rogiem, a surówkę układamy wzdłuż lini talerza.
  10. Ewentualnie ozdabiamy kokardką z dymki lub szczypiorku.

Inne posty.

1 komentarze