gry online

Tradycyjny rosół.

10:35:00





Tradycyjny rosół to z natury temat odrobinę kontrowersyjny. Najprostsza z wszystkich zup posiada bowiem szereg różnorakich wariacji, a także liczne zasady, które miałyby warunkować jej smak i formę. Rosół klarowny bardziej lub mniej, gotowany na mięsie drobiowym lub wołowym, trzymany na piecu godzinę lub pół dnia. Jedno co łączy wszystkie możliwe wersje jest fakt, iż rosół to bardzo smaczna i wartościowa zupa, która jest zbawienna jako lekarstwo, a także jako baza do wielu innych dań. Przedstawiam Wam formułę sprawdzoną. którą sama wykorzystuje. A Wy, jak robicie Wasz "tradycyjny rosół" ? :) Polecam !


SKŁADNIKI:


  • 4 duże udka z kurczaka ze skórą i kością
  • 2-3 litry przegotowanej, zimnej wody
  • 3-4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek pora (zielona część)
  • kawałek selera (korzeń)
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 5-6 kulek ziela angielskiego
  • 5-6 kulek czarnego pieprzu
  • sól do smaku ( u mnie pełna łyżka, ale ilość soli zależy od własnych upodobań oraz od ilości wody)
  • 2 ząbki czosnku 
  • opcjonalnie kawałeczek świeżego imbiru

WYKONANIE:

  1. Udka płuczemy pod zimną wodą i oczyszczamy.
  2. Wkładamy udka do garnka i zalewamy wodą, zagotowujemy.
  3. Podczas gotowania za pomocą sitka ściągamy z powierzchni szumowiny i kontynuujemy gotowanie na minimalnym ogniu, aż do całkowitego zniknięcia szumowin i piany.
  4. Po tym czasie obieramy warzywa i kroimy je na mniejsze części, cebulę obieramy i opalamy nad palnikiem lub na mocno rozgrzanej, suchej patelni.
  5. Tak przygotowane warzywa dodajemy do wywaru wraz z przyprawami.
  6. Gotuję bez przykrycia przez przynajmniej 45 minut na minimalnym ogniu.
  7. Pod koniec gotowania dodaję posiekaną natkę pietruszki.


Inne posty.

2 komentarze